Casa inteligentă

Ariston NET, saltul gigantic de la un termostat clasic la casa inteligentă

Ariston NET, saltul gigantic de la un termostat clasic la casa inteligentă

Mi-am început cariera în domeniul instalațiilor acum 19 ani. La vremea aceea, automatizările complexe ale instalațiilor erau foarte scumpe, iar pentru sectorul casnic pot să spun că erau chiar prohibitive.

O centrală termică poate fi comandată în funcție de confortul resimțit de utilizator folosind un termostat de ambient. Acest termostat sesizează temperatura aerului din încăperea unde este plasat și permite pornirea și oprirea centralei în funcție de valoarea setată de utilizator.

În așa fel funcționarea centralei este nu numai personalizată, dar și economică. În plus, dacă la factorul temperatură se adaugă și o programare în timp, centrala asigură un confort cât mai apropiat de nevoile utilizatorului.

Termostatul de ambient a evoluat mult în ultimii douăzeci de ani. La început erau accesibile ca și preț doar termostatele care aveau ca element sensibil un bimetal. Ele asigurau automatizarea centralei, însă ofereau o diferență de temperatură între oprirea și pornirea centralei de ±5 grade, ceea ce este foarte mult.

Ulterior au apărut cele electronice, mult mai precise, cu senzori termorezistivi sau semiconductori și apoi cele digitale, care ofereau o operare simplă și o afișare intuitivă a valorilor setate și curente ale temperaturilor.

Odată cu evoluția exponențială a tehnologiei și îmbrățișarea internetului ca mediu de comunicare global și casnic în același timp, apariția termostatelor comandate prin internet este o consecință firească.

Mai mult, aplicațiile disponibile pe terminalele mobile și conectarea lor la cloud face mult mai facilă introducerea a noi factori de confort în modul de utilizare a centralelor termice.

Dacă la început au apărut termostate conectate la internet produse de diverși integratori, iată că producătorii de centrale termice au sesizat o nevoie a consumatorilor, oferind conectivitatea la internet ca o optiune firească chiar de la momentul achizitionării unei centrale.

Ariston NET este o aplicăție a producătorului de centrale termice și boilere Ariston, care s-a impus în ultimii ani pe piața din România. Prin kitul de conectare multizone  Sensys Net, orice centrală Ariston din gamele  Genus Premium Evo şi Clas Premium Evo poate fi echipată cu o astfel de tehnologie.

Ariston NET permite setarea de pe telefon a valorilor temperaturii în mai multe zone din locuință și a temperaturii apei calde menajere, în funcție de dorința utilizatorului, aducându-i acestuia un confort sporit și o economie de combustibil de până la 25 %.

Aplicația înlesnește alegerea unuia dintre cele 4 moduri de funcționare prestabilite ale unei centrale (iarnă, anti-îngheț, vară și vacanță.) În plus utilizatorul poate alege modul AUTO, în care aplicația comandă centrala în funcție de temperatura ambiantă, temperatura exterioară, aplicând corecții optimizate în timp real.

Programarea zilnică și săptămânală a centralei se realizează intuitiv fără a fi necesare cunoștințe tehnice.

Părerea mea este că odată implicată o aplicație în reglajul centralei, funcționarea acesteia va putetea fi automatizată după o mulțime de alți factori, cum ar fi progniza meteo, prezența în locuinșă a utilizatorului etc, prin actualizări posibile ale softului.

O altă caracteristică importantă a tehnologiei Ariston NET este comunicarea dintre centrala termică și un centru de service autorizat, unde sunt transmise informații despre eventualele defecțiuni (coduri de erori și apariția acestora în timp). În acest fel, depanarea centralei se face mult mai eficient și se pot sesiza din timp situațiile în care centrala s-a oprit din cauza unui factor extern (de exemplu întreruperea accidentală a alimentării cu gaz).

Mai mult, utilizatorul este avertizat prin aplicație în cazul apariției erorilor, dar și atunci când ar trebui să efectueze o revizie a centralei și primește rapoare amănunțite referitoare la conduml de energie.

Aplicația Ariston NET este disponibilă gratuit atât pe platforma IOS cât și Android.

View Comments (1)

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Casa inteligentă
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Casa inteligentă

Un nou brand de tehnologie pe piața din România. Dreame lansează mai multe produse inteligente pentru casă

Mihai Stescu20 iunie 2024

Legrand lansează pe plan local noua gamă SUNO, adaptată cerințelor actuale ale consumatorilor

Mihai Stescu7 octombrie 2022

Smart home, a fi sau a nu fi o casă inteligentă

Mihai Stescu6 mai 2021
intrerupatoare tactile

Întrerupătoarele tactile, un motiv să îți transformi casa într-una inteligentă

Mihai Stescu7 august 2019

Ikea colaborează cu Sonos pentru primele boxe active comercializate de gigantul suedez

Mihai Stescu26 iulie 2019

Flexibilitate și confort cu videointerfonul wireless Optex iVision+

Mihai Stescu25 ianuarie 2018
Ariston Velis Evo Plus

Cum alegem și întreținem un boiler electric

Mihai Stescu11 octombrie 2017
Centrale termice Ariston

Centralele termice Ariston pășesc în era IoT

Mihai Stescu23 august 2017

Samsung lansează Wind-Free, noul model revoluționar de aparate de aer condiționat

Mihai Stescu19 ianuarie 2017