Review-uri

O rețea sigură și extinsă cu routere Synology MESH

O rețea sigură și extinsă cu routere Synology MESH

Am folosit foarte multe produse Synology, așa că invitația lui Victor să mă joc cu două router-e Synology m-a bucurat foarte mult. Am primit spre testare un RT2600AC dar și un MR2200AC.

Mai văzusem routere din seria RT, dr eram foarte curios cum lucrează sistemul MESH popularizat de Synology în noua serie MR.

Știu că aș fi putut folosi routerul MR de sine stătător, dar am preferat soluția clasică, în care am instalat ca router de bază RT2600AC și pe MR2200AC l-am folosit ca extender al rețelei wireless.

Este o situație destul de comună să ne instalăm un router și să descoperim că nu are acoperire în anumite zone ale casei. Instalarea unui extender este salvatoare dar de multe orinecesită setări complicate care nu sunt la îndemâna unui utilizator casnic.

Pentru că folosesc de mulți ani dispozitive NAS produse de Synology, știam că sistemul de operare utilizat de Synology are o interfață extrem de prietenoasă, fie el NAS sau router. Și m-am bazat pe asta atunci când am intenționat să creez o rețea MESH cu dispozitivele Synology.

Setarea primului router a fost extrem de simplă. De altfel m-am mai întâlnit cu un model mai vechi, un RT1900AC și am scris pe larg despre el aici

Noua versiune a sistemului de operare al routerului permite setarea inclusiv prin WIFI si chiar printr-o aplicație de telefon mobil, DS Router.

Primul lucru pe care l-am făcut după instalare a fost să verific noi versiuni de firmware, nu a fost cazul momentan.

Setarea a inclus o rețea wireless cu securitate WPA2, configurarea conexiunii la internet (ppoe DIGI), setarea câtorva adrese IP interne fixe (prin rezervare) și redirecționarea unui port către un device din interior (către NAS).

Instalarea lui MR2200AC ca și extender a fost extrem de simplă.

Din control panel, am accesat secțiunea WiFi Connect și apoi WiFi Point. Am urmat indicațiile de pe ecran, pornind mai întâi routerul MR2200AC.

Acesta din fabrică este gândit să intre într-un regim de căutare al altor routere, semnalizat prin aprinderea intermitentă a LED-ului albastru.

Apoi setarea s-a făcut rapid, routerul RT2600AC trasferând către MR2200AC toate setările. Poți da inclusiv nume intuitive punctelor de acces, le poți controla LED-urile și poți inclusiv să le restartezi din aceeași interfașă centralizată.

Tehnologia de extindere inteligentă a rețelei wireless nu creează mai multe rețele WiFi, ci redirecționează dispozitivul client către cel mai apropiat punct de acces din același SSID.

Ai control permanent asupra rețelei, vezi inclusiv fluxul de date wired și wifi și știi ce access point funcționează. Update-urile se fac automat sau centralizat, folosind fie aplicația mobilă, fie interfața web.

Am mai testat și alte tehnologii similare însă Synology are pe departe cea mai bună experiență de utilizator. Și în acelați timp și toată securitatea și toate dotările necesare pentru utilizarea dispozitivelor lor inclusiv în medii comerciale sau small business. (MR2200AC introduce WPA3, viitorul standard de securitate wireless).

Pe routerele Synology se pot instala pachete și aplicații, cum ar fi servere VPN, servere media cu date servite de pe dispozitive conectate prin USB (MR2200AC are chiar un port USB3.0).

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Panasonic LZ200, un televizor excepțional pentru acasă dar și pentru profesioniști

Mihai Stescu30 martie 2022

Samsung The Terrace, entertainment indoor dar și outdoor

Mihai Stescu8 decembrie 2021

Synology DS 1621+ ideal pentru entuziaști dar și small business

Mihai Stescu9 septembrie 2021

Beosound Level, o bijuterie Bang & Olufsen gândită pentru viitor

Mihai Stescu5 iulie 2021
Yoxo

Do you speak YOXO?

Mihai Stescu1 aprilie 2021

Entertainment la superlativ cu televizorul OLED Panasonic TX-65HZ2000E

Mihai Stescu14 decembrie 2020

Mi 10 T Lite 5G – Orange Smartphone Tester

Mihai Stescu20 noiembrie 2020

Monitorul BenQ EW3280U – entertainment complet pe biroul tău

Mihai Stescu16 noiembrie 2020

Review Xiaomi Redmi Note 9

Mihai Stescu16 noiembrie 2020