Review-uri

O rețea sigură și extinsă cu routere Synology MESH

O rețea sigură și extinsă cu routere Synology MESH

Am folosit foarte multe produse Synology, așa că invitația lui Victor să mă joc cu două router-e Synology m-a bucurat foarte mult. Am primit spre testare un RT2600AC dar și un MR2200AC.

Mai văzusem routere din seria RT, dr eram foarte curios cum lucrează sistemul MESH popularizat de Synology în noua serie MR.

Știu că aș fi putut folosi routerul MR de sine stătător, dar am preferat soluția clasică, în care am instalat ca router de bază RT2600AC și pe MR2200AC l-am folosit ca extender al rețelei wireless.

Este o situație destul de comună să ne instalăm un router și să descoperim că nu are acoperire în anumite zone ale casei. Instalarea unui extender este salvatoare dar de multe orinecesită setări complicate care nu sunt la îndemâna unui utilizator casnic.

Pentru că folosesc de mulți ani dispozitive NAS produse de Synology, știam că sistemul de operare utilizat de Synology are o interfață extrem de prietenoasă, fie el NAS sau router. Și m-am bazat pe asta atunci când am intenționat să creez o rețea MESH cu dispozitivele Synology.

Setarea primului router a fost extrem de simplă. De altfel m-am mai întâlnit cu un model mai vechi, un RT1900AC și am scris pe larg despre el aici

Noua versiune a sistemului de operare al routerului permite setarea inclusiv prin WIFI si chiar printr-o aplicație de telefon mobil, DS Router.

Primul lucru pe care l-am făcut după instalare a fost să verific noi versiuni de firmware, nu a fost cazul momentan.

Setarea a inclus o rețea wireless cu securitate WPA2, configurarea conexiunii la internet (ppoe DIGI), setarea câtorva adrese IP interne fixe (prin rezervare) și redirecționarea unui port către un device din interior (către NAS).

Instalarea lui MR2200AC ca și extender a fost extrem de simplă.

Din control panel, am accesat secțiunea WiFi Connect și apoi WiFi Point. Am urmat indicațiile de pe ecran, pornind mai întâi routerul MR2200AC.

Acesta din fabrică este gândit să intre într-un regim de căutare al altor routere, semnalizat prin aprinderea intermitentă a LED-ului albastru.

Apoi setarea s-a făcut rapid, routerul RT2600AC trasferând către MR2200AC toate setările. Poți da inclusiv nume intuitive punctelor de acces, le poți controla LED-urile și poți inclusiv să le restartezi din aceeași interfașă centralizată.

Tehnologia de extindere inteligentă a rețelei wireless nu creează mai multe rețele WiFi, ci redirecționează dispozitivul client către cel mai apropiat punct de acces din același SSID.

Ai control permanent asupra rețelei, vezi inclusiv fluxul de date wired și wifi și știi ce access point funcționează. Update-urile se fac automat sau centralizat, folosind fie aplicația mobilă, fie interfața web.

Am mai testat și alte tehnologii similare însă Synology are pe departe cea mai bună experiență de utilizator. Și în acelați timp și toată securitatea și toate dotările necesare pentru utilizarea dispozitivelor lor inclusiv în medii comerciale sau small business. (MR2200AC introduce WPA3, viitorul standard de securitate wireless).

Pe routerele Synology se pot instala pachete și aplicații, cum ar fi servere VPN, servere media cu date servite de pe dispozitive conectate prin USB (MR2200AC are chiar un port USB3.0).

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Review-uri
@MihaiStescu

Project Manager Blogdetehnologie.ro, blog personal: mihai.stescu.ro

More in Review-uri

Epson EH-LS100

Proiectorul Epson EH-LS100

Mihai Stescu29 mai 2019

Epson EcoTank 7160, un adevărat laborator foto

Mihai Stescu15 ianuarie 2019

Cinema acasă cu proiectorul BenQ W1050

Mihai Stescu15 ianuarie 2019

Samsung merge până la capăt cu Note 9. Pur și simplu excelent!

Mihai Stescu9 octombrie 2018

Nokia 6.1 – simplitatea unui telefon impecabil

Mihai Stescu24 septembrie 2018

Cu ochii pe Fenix 5 Plus – mai mult decât un ceas

Mihai Stescu4 august 2018

Noul Duster ne-a purtat 1500 km în #jurnaldefotograf

Mihai Stescu19 iulie 2018

Cloud acasă cu NAS-ul 4×4 Synology DS 418

Mihai Stescu21 iunie 2018

Primele zboruri cu drona Mavic Air – mai multe gânduri de începător

Mihai Stescu18 iunie 2018